Tanssiklubi Star ry on vuonna 1968 perustettu tanssiurheiluseura, jonka kotipaikka on Helsinki.
Star tarjoaa pääkaupunkiseudulla eri-ikäisille ja -kuntoisille tanssista kiinnostuneille mahdollisuuden harrastaa tanssia eri muodoissa. Seura järjestää kursseja, valmennustoimintaa ja leirejä eri ikäluokille ja taitotasoille. Seuran järjestämiin valmennuksiin, kursseihin ja leireihin voivat osallistua myös muiden seurojen jäsenet.
Starilla ei ole omaa salia tai muita toimitiloja. Seura järjestää kursseja ja valmennuksia lähinnä opetusviraston iltakäyttöön myöntämissä tiloissa, helsinkiläisten koulujen liikunta- ja juhlasaleissa. Tarvittaessa seura vuokraa myös muita tiloja kursseja ja leirejä varten.
Tanssiklubi Starin edustusparit ovat aina edustaneet maamme kärkikastia kaikissa ikäluokissa. Parhaimmillaan 1970-luvulla noin puolet kilpailuihin osallistuneista pareista oli starilaisia. Tällä hetkellä seurassa on n. 80 kilpailevaa paria ja jäseniä kunniajäsenet mukaan laskien n. 600.
Toiminnan piiriin kuuluvat kilpatanssin (vakiot ja latinalais-amerikkalaiset tanssit) lisäksi myös argentiinalainen tango sekä salsa. Salsaan liittyvä toiminta järjestetään yhteistyössä Salsa Borealis ry:n kanssa.
Kilpatanssissa alkeiskursseja järjestetään erikseen junioreille, nuorille ja aikuisille. Aikuisille järjestetään myös jatkokursseja sekä eri taitotasojen harrastusryhmiä. Juniorit ja nuoret siirtyvät alkeiskurssin jälkeen kilparyhmään, mutta heillä ei ole kilpailuvelvoitetta, vaikka osallistuvatkin kilpavalmennukseen. Aikuisten kilpavalmennusryhmiin osallistuvilla tanssijoilla on kilpailuvelvoite tai vaatimuksena osoitus riittävästä taitotasosta, esim. aiempi kilpailumenestys.
Argentiinalaisessa tangossa seura järjestää alkeis- ja jatkokursseja. Salsatoiminta keskittyy perjantaisin järjestettävään Alppila Salsa Socialiin, joka on Starin ja Salsa Borealis’n jäsenille osoitettu vapaamuotoinen tapahtuma. Alppila Salsa Social koostuu puolentoista tunnin opetusosuudesta ja puolentoista tunnin vapaasta harjoittelusta.
Seuran kaikki opetus- ja harjoitustilaisuudet ovat päihteettömiä ja savuttomia.
Tanssiklubi Star ry:n hallitus johtaa seuraa puheenjohtajan opastuksella. Seuran hallituksessa on puheenjohtajan lisäksi kuusi muuta henkilöä. Puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet valitaan syyskokouksessa kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Hallituksen jäsenistä on aina puolet erovuoroisia ts. jokaisessa syyskokouksessa valitaan kolmen erovuoroisen jäsenen tilalle uudet.
Uuden hallituksen järjestäytymiskokouksessa jaetaan vastuualueet hallituksen jäsenille. Tehtävät ovat melko vakiintuneita, mutta voivat elää aina kulloisen tilanteen ja seuran toiminnan painopistealueiden mukaan. Kaikki hallituksen jäsenet tekevät työtä vapaaehtoisesti oman päivätyönsä ohessa perhevelvoitteidensa ja tanssiharrastuksensa lisäksi. Siksi emme voi odottaa ammattimaista tehokkuutta, vaan yhdessä tehtäviä jakaen, kukin osansa kantaen pyrimme parhaaseen mahdolliseen tulokseen.
Tanssiklubi Starin visio on olla maamme eturivin tanssiseurojen joukossa ja tarjota opetusta sekä harrastusmahdollisuus kaikille paritanssista kiinnostuneille, ikään ja taitotasoon katsomatta. Nuorisotoiminnalla on oma erityinen sijansa tässä visiossa.
Visiota seura pyrkii toteuttamaan seuraavin keinoin:
Seuran eettiset linjaukset koskevat kaikkia seuran jäseniä, niin aikuisia, lapsia kuin nuorisoa.
Seuran tavoitteena on tarjota ohjausta ja harjoitusmahdollisuudet kaikille ikäluokille ja taitotasoille.
Kilpatanssissa Starin tavoitteena on tarjota koko urapolku, jota seuraamalla on mahdollista kehittyä tanssijana aloittelijasta lajin huipulle. Säännöllisellä ja laajalla alkeisryhmätoiminnalla mahdollistetaan uusien harrastajien tuleminen lajin piiriin ja seuran jäseniksi. Kaikille uusille jäsenille annetaan mahdollisuus kehittyä oman kiinnostuksen ja kykyjen tahtiin, joko kilpailijoina tai kuntotanssijoina. Seura pyrkii siihen, että kaikille jäsenille on tarjolla oman taitotason ja tavoitteiden mukaista ohjausta.
Kuntoliikunnan puolella seuran tavoitteena on tarjota harrastajille puitteet fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamiseen. Tanssiharjoitusten yhteydessä keskitytään myös kehonhuollollisiin asioihin. Seuratoiminnan yhteisöllisyys ja toimintaan osallistumismahdollisuus ovat välineitä henkisen hyvinvoinnin parantamiseen.
Seuran tavoitteena on, että harjoitus- ja valmennustilaisuuksiin on hyvä tulla.
Seura pyrkii siihen, että harjoitussaleilla ja -tilaisuuksissa vallitsee reipas ja kannustava ilmapiiri ja että jokainen harrastaja kokee olevansa tervetullut joukkoon kokemuksesta tai taitotasosta riippumatta. Salisäännöissä korostetaan rauhallista ja muut harjoittelijat huomioon ottavaa käytöstä.
Seura pyrkii toiminnassaan talouden tasapainoon. Toiminnan tavoitteena on varmistaa, että voimme tarjota jäsenillemme hyvän ja turvallisen harjoitusympäristön sekä ensiluokkaista ohjausta myös pienemmille ryhmille.
Tavoitteemme on pitää nuoret poissa kaduilta tarjoamalla mielekästä ja innostavaa harrastustoimintaa miellyttävässä ja turvallisessa ympäristössä, hyvän ohjauksen tukemana.
Seuran tavoitteena on kasvattaa itsetunnoltaan terveitä, muut huomioon ottavia nuoria, joista tulee vastuuntuntoisia aikuisia.Vaikka hyvät käytöstavat ovat kiinteä osa tanssiurheilua, niihin kiinnitetään erityistä huomiota niin valmennus- ja harjoitustilaisuuksissa kuin seuran muissakin tapahtumissa.
Tanssiklubi Star ry:n kotipaikka on Helsinki. Starin toiminnan perustana ovat seuran omat säännöt, Suomen laki, yhdistyslaki, SLU:n lajiliittojen sekä aluejärjestöjen sääntöjen noudattaminen kaikessa toiminnassa.
Tanssiklubi Starissa on vuosien saatossa kehittynyt toimintamalleja, jotka eivät kuitenkaan ole säännöillä määrättyjä, vaan niitä sovelletaan kulloisen tilanteen mukaan.
Kursseja ja valmennusryhmiä perustetaan kulloisenkin tarpeen mukaan osallistujien taitotaso ja ikä huomioiden. Ryhmät pyritään pitämään sen kokoisina, että jokainen osallistuja saa riittävästi henkilökohtaista ohjausta sekä kokemusta ryhmävalmennukseen osallistumisesta.
Ennen kilpauraa parit harjoittelevat ohjatusti 1 – 2 kertaa viikossa. Kilpailevat parit harjoittelevat omien tavoitteidensa mukaisesti.
Juniori- ja nuorisoluokkien tanssijoille seura järjestää harjoituskauden aikana 2 ohjattua harjoituskertaa viikossa. Tämän lisäksi heillä on yksi yhteinen ohjattu vapaaharjoitus viikottain. Ohjatusta vapaaharjoituksesta ei peritä erillistä maksua, vaan se kuuluu juniori- ja nuorisoluokkien harjoitusohjelmaan. Ohjattu vapaaharjoitus on practise-tyyppinen harjoituskerta, josta pyritään luomaan nuorten oma yhteinen hetki, jonka tärkein tarkoitus on luoda hyvää yhteishenkeä seuran kaikkien juniori- ja nuorisoluokkien tanssijoiden keskuuteen.
Aikuisille on tarjolla eritasoisia harjoitusryhmiä, kunkin parin tavoitteiden ja taitojen mukaan. Tanssin polku alkaa alkeiskurssista, josta siirrytään jatkokurssille ja siitä eteenpäin joko kilpa- tai harrasteryhmiin. Harrasteryhmien tarkoituksena on lisätä ei-kilpailevien parien osaamista ilman kilpailemiseen tähtääviä harjoituksia. Harrasteryhmiä on E-, D- ja C-luokkatasoille.
Kilpaileville pareille seura tarjoaa valmennusta huippuluokan valmentajien johdolla vuoroviikoin latinalais- ja vakiotansseissa.
Lisäksi tarjolla on tekniikkatunteja vakiotansseissa.Vapaaharjoitusvuoroja on syys- ja kevätkaudella eri koulujen saleilla 2 – 3 iltana viikossa. Tämän lisäksi seuran jäsenet voivat harjoitella Yrjönsalilla Helsingin Kilpatanssijaoksen jäsenille osoitetuilla harjoitusvuoroilla.
Seura pyrkii järjestämään kilpauraa käynnistäville pareille ja lapsi-, juniori- tai nuorisoluokissa tanssivien parien vanhemmille luentotilaisuuksia lajin säännöistä, liittyen pukusääntöihin ja kuviorajoituksiin. Lisäksi seura pyrkii järjestämään erityisesti nuorille ja heidän vanhemmilleen luentoja ravitsemuksesta sekä kehonhuollosta kilpatanssin näkökulmasta.
Edellämainittujen asioiden lisäksi seura pyrkii järjestämään kilpaileville pareille valmennusta esiintymistaitoihin.
Alkeiskurssilaisia rohkaistaan osallistumaan kauden lopulla F-katselmukseen. Seura järjestää F-katselmuksen joko yhdessä Helsingin Kilpatanssijaoksen kanssa tai järjestämiensä kilpailujen yhteydessä.
F-katselmuksen läpäisseitä pareja kannustetaan osallistumaan lähiseudun kilpailuihin vähintään pari kertaa kaudessa. Erityisesti nuorten parien mukaan pyritään järjestämään kokeneempi kilpailija huoltajaksi, kunnes parin omista tukijoukoista (yleensä vanhemmat) löytyy riittävästi kokemusta huoltajana toimimiseen.Seura ylläpitää parikortistoa, joko omaa tai Tanssiurheiluliiton IntraDance järjestelmän avulla. Seura pitää kirjaa parien kilpailulisensseistä ja huolehtii kilpailuihin ilmoittautumisista.
Seura pyrkii tarjoamaan mahdollisimman laadukasta ohjausta edulliseen hintaan. Hinnat määräytyvät kausittain valmentajien tuntiveloituksen ja salikulujen mukaan. Seuran kaikki jäsenet, kunniajäseniä lukuunottamatta, maksavat vuosittain vahvistettavan jäsenmaksun.
Tiedotustoiminta hoidetaan seuran www-sivujen ja sähköpostin sekä ryhmissä jaettavien tiedotteiden ja vanhempainiltojen avulla. Lisäksi pyritään siihen, että seuran hallituksen edustaja kiertää kauden alkaessa aloittelevissa ryhmissä vastaamassa mahdollisiin kysymyksiin.
Seuran jäseniä kutsutaan mukaan seuran toimintaan hallituksen jäseniksi ja/tai toimikuntien jäseniksi sekä projektiluontoisiin tehtäviin. Jäsenten erityisosaamiset kartoitetaan.
Seuratoimijoita kiitetään julkisesti sekä sähköpostitse aina suuremman ponnistuksen yhteydessä, kuten kilpailujen järjestämisen jälkeen. Seuralla on hallussaan kolme kiertopalkintoa, jotka jaetaan vuosittain parhaiten menestyneille pareille nuoriso-, yleisessä ja senioriluokassa. Erityisen ansioituneita seuratoimijoita seura kutsuu kunniajäsenikseen.